lördag 21 april 2012

Färden efter utmanarna


En ny programbok har släppts och det med pompa och ståt. Uppslutningen till släppet av roverprogrammets bok, Vägvis, blev synnerligen god. Finnsalarna i Lund fylldes av 40-talet intresserade som under kvällen fick veta hur roverprogrammet är uppbyggt och vilken hjälp den nya boken kan ge. Boken avtäcktes högtidligen av en av författarna, Linnea Wedelin.


2009 släpptes Ledaren, den första boken i serien om det nya programmet. Tre år och fyra böcker senare kommer nu den sista i raden, Vägvis, som täcker roverprogrammet. Det har främst varit SSR:s programgrupp som har jobbat med det men man har också tagit hänsyn medlemmarnas åsikter, delvis genom webbhjälpmedlet Rover Live.

Det är programgruppen och ytterligare tre författare som har skrivit Vägvis, som så sent som fredagen före plockats av tryckeriets pressar. Av dessa författare fanns under släppet Matilda Axelsson och Linnea Wedelin på plats, varav den senare alltså fick äran att för första gången officiellt avtäcka boken.

- Det är så kul att se det man suttit och kämpat med i tryckt form till sist, det blir så fint! säger Linnea, vars texter vi tidigare kunnat läsa i Hej Jam!, den senaste Världsscoutjamboreens lägertidning.

Men tillbaka till källaren i Lund. Den som förväntat sig en boksläppskväll med mingel och småprat tar fel. Vi får verkligen veta vad det nya roverprogrammet går ut på och en chans att både klämma på och slå i nya boken, och även prova på i smågrupper hur man i ett roverlag kan sitta och forma sitt roverprojekt. Jonas Sandberg (som bl a jobbat med LEiK - prograinspiration i kretsen) och Matilda Axelsson berättar entusiatiskt och svarar på alla våra frågor.


Det är projekt det handlar om. Rovertiden startar med en ”Arrivo”, ett sorts startskott. Individuellt inriktar man sig sedan på ett tema, en färdväg, som kan sträcka sig över minst nåt år och upp till hela rovertiden. Färdvägarna är fyra: ledarskapet, naturen, kulturen eller samhället.

Tillsammans med kompisarna i roverlaget planeras och genomförs gemensamma projekt men man bollar också egna projekt som kan involvera helt andra människor. Exempelvis kom jag, Björn, Klara och Martin i vår gruppdiskussion fram till att vi tillsammans kan kartlägga och testa lägerplatser runtom i landet och skapa ett ”Hotels.com” för lägerplatser, något som inkluderar alla färdvägarna. Men ett individuellt program kan också vara att behandla sitt ledarskap i kåren som ett projekt, där man planerar och sätter upp mål, och samtidigt gör en viktig insats i kåren. Ytterligare exempel på projekt är resor och expeditioner och deltagande i internationella arrangemang.

Andra inslag som är centrala i roverprogrammet förutom Arrivon, färdvägar och projektorienteringen är mentorskap, finalprojekt (ett större slutprojekt) och Partenza (en avslutningsceremoni med reflektion). Med sig på vägen har man roverboken och roverwebben på scout.se/rover. Vad är då syftet med rovertiden? Kort sagt så genomfört man projekt för att utvecklas och syftet beskrivs i de 14 målspåren som tidigare tagits fram.

Som en smakstart på roverprogrammet hålls den 5-6 maj #24hscout, ett projektlösarevent som man kan vara med på var som helst i världen med internetuppkoppling. Bäst utförande av projekt vinner. Det finns mer att läsa om detta på roverwebben.

Det blev en trevlig kväll i Finnsalarna och man kan hoppas att även efterföljande roverboksläpp i Stockholm, Göteborg och Umeå får samma genomslag och uppslutning.

Boken då? Den kan köpas inom kort på Scoutvaror. Den som inte vill betala 190 kr för boken kan starta en studiecirkel med Sensus och då ingår litteratur.

Text och foto: Jens Hansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar