lördag 27 oktober 2012

Vart går hajken - Alunbruket, Brösarp och Kivik


Om man inte är omgiven av skog och vildmark, som våra nordligare scoutvänner är, måste man som sydskåning leta lite innan man hittar de bästa hajkmarkerna. Önskas vida slätter, havsnära vandring eller kanske urskog? Allt finns inom räckhåll och denna lilla artikelserie ska ge dig tips fina hajkställen som du kanske inte varit på förr.

I artikelserien som ska ge dig en bättre uppfattning om var man bäst hajkar i Skåne ska vi nu ta oss vidare österut till kusten på Österlen. Egentligen är det två hajker i ett, eller en lång runda om man så vill. Undertecknad har testat rutten Alunbruket - Brösarp samt Ravlunda - Kivik men de ligger så nära att det nästan är omöjligt att prata om den ena utan att nämna den andra. Om man delar upp etapperna i två så är de lagom för äventyrare och uppåt men om man slår ihop dem ska man nog vara en väldigt van hajkare.

En god startpunkt för att hajka på området är att ta sig till riktigt gamla brukstrakter - Andrarums alunbruk (alunskiffer är en bergart som innehåller både olja och andra kolväten, liksom uran = värt pengar) som ligger vid Christinehofs slott. Nu består bruket mest av gräs- och skogsbeväxta kullar och ett och annat hål i marken, men man började redan på 1600-talet bryta alun här. En attack från grannarna i norr - svenskarna - raserade bruket och det dröjde 40 år innan den sista snapphanen var bortstädad och verksamheten kunde fortsätta.

Färden går sedan lämpligen längs Verkaån, som slingrar sig vackert mellan kullarna och skär genom ljus lövskog på sin färd ut mot Hanöbukten. Ån tar fart emellanåt - en utmanande omgång kåsrace kan genomföras i Hallamölla, Skånes längsta sammanhängande vattenfall. Längs vägen finns också ett fast vindskydd, även kallat "lada" eller mer specifikt Vantalängan, där man kan elda, sova och få upp temperaturen under kalla vinterhajker. Se till att komma först dit bara. Förutsatt att man slår läger vid Vantalängan, så har man nästa dag att vänta en tur på Brösarps backar - en fin och intressant backformation som erbjuder fantastisk utsikt. Det är lämpligt att avsluta etappen i Brösarp men det finns naturligtvis en fortsättning - antingen samma dag (för den vältränade) eller en annan helg (för den kloke).

För att komma vidare fortsätter man följa Verkaån över några backar till och mot Ravlunda. Ett besök på Ravlunda kyrkogård kan kännas lite i vaderna men här finns ju Fritiof Nilsson Piratens grav att beskåda. Uppe från höjden får man en förnimmelse av vad Ulf Lundell hade i tankarna då han skrev "Öppna landskap".


Utsikt från Ravlunda kyrka à la Uffe

Nära åns utlopp i havet finns en gammal fångstanläggning (Öradekaren) för insamlande av öring (hopplösa sådana) och där kan man fortfarande se hoppande öring under hösten. I anslutning till fångstanläggningen finns även ett litet museum, Lindgrens länga, som beskriver vad som hänt i landskapet de senast 9000 åren eller så. Härefter släntrar du ut till havet genom Ravlunda skjutfält (kolla så de inte har skjutövning!) och strövar längs kusten. Baddags! om det är varmt, vilket det tyvärr nästan aldrig är på denna kust, men allt är ju relativt... Ett tips för högre vattentemperatur är välja en mindre blåsig helg. Om det skulle kännas kyligt (ja, annars också) kan ett besök i en av de gamla ålabodarna längs vägen rekommenderas. Vandringen går vidare mot Kivik. Här blir det lite mer bebyggelse.


 
I Lindgrens länga tar man sig tillbaka i tiden.
I ålaboden kan man titta in och hitta fångstredskap.
Var sover man? Tja, det kan vara lite knivigare att finna en toppenbra plats, så det är nog bra att fråga Kiviks scoutkår om de antingen kan upplåta lite plats i sin trädgård eller om de kan tipsa om någon annat ställe. Det rekommenderas inte att sova på strandens sand, som tenderar kännas mjuk när man går i den men stenhård då man sover på den. Det kan också blåsa mycket. Det ska också tas i beaktande att mycket av det kring Stenshuvud är naturreservat, som man inte får sova i utanför anvisad plats. Kivik har i värsta fall en campingplats.

Den som sedan vandrar upp för att se sig omkring på antingen Lilla Stenshuvud eller Stenshuvud har gjort sig förtjänt av ett kaloribemängt buffékafébesök på Annorlunda som avslutning på hajken. Ett alternativ kan vara ciderprovning på Kiviks musteri. Håll utkik efter Björn Ranelid, som bor granne med musteriet.


Hur hittar man dit?
Start för första etappen: Alunbruket
Hallamölla vattenfall
Vantalängan
Möjligt mål för första etappen/Start för andra etappen: parkering norr om Brösarp
Ravlunda kyrka
Lindgrens länga
Lilla Stenshuvud

Mer läsning
Alunbruket i Andrarum beskrivs på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Andrarums_alunbruk
Skåneleden står för bra kartor där leden är utritad: http://www.skaneleden.se/leden/sl-4-osterlenleden/5-simrishamn-kivik/ Länken går till etapp 5, men se också etapp 6 och 7.
Kaffestugan Annorlunda med kakbuffé: http://www.kaffestuganannorlunda.se/

Observera att alla kartangivelser är ungefärliga och bara är till för att läsaren ska få sig ett hum om platsernas läge.

Text och bild: Jens Hansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar